IT-turvarisk ja selle maandamine

 Pahavara - mis on?

Pahavara on eksisteerinud tükk aega; kusjuures esimene viirus loodi 1971. Too viiruse nimi oli Creeper & eesmärk ei olnud sellel halb - tegemist oli lihtsalt testiga, et näha, kas on võimalik teha programmi mis paljundab ennast & saaks teoreetiliselt teha halba arvutisüsteemile (Sellist programmi spekuleeriti 40ndatel juba). 

Esimene päris, pahavara loodi 1974, mille nimi oli Rabbit Virus. Seejärel loodi troojaneid ja muud uut pahavara. Minu arvates, esimene suur, kahjustust tekitav pahavara oli "ILOVEYOU" - tegemist oli viirusega mis mõjutas circa 10% arvuteid ümber maailma (internetiga ühendatud) ning kahjud läksid maksma kokku rohkem kui 15 miljardit. 

Potentsiaal pahavaral, teha palju kahju maailmale on väga reaalne ja suur probleem, seega kuidas saaks seda vähendada?

Tehnoloogia

Siin tooks välja eelkõige anti-viirused. Neid pidevalt arendatakse paremaks, kuid üldiselt, on viirused ees anti-viirustest. Anti-viiruseid muudetakse ikkagi selle baasil mis on relevantne - vähemalt mulle on nii mulje jäänud. Võiksime rohkem rõhku panna programmide turvalisusele ning anti-viirustele. 

Teine punkt oleks lihtsalt aegunud protokollide kasutamise lõpetamine. Näiteks HTTP, millega suudab ARP spoofimist sooritada 6-aastane...

Viimaseks toon välja, et tänapäeval on tulemas välja tehisintellekti anti-viirus programmid: https://developer.nvidia.com/blog/malware-detection-neural-networks/

Koolitus & Reeglid

Kõige lihtsam & efektiivsem meetod pahavara vastu, on inimene ise. Nimelt, mitte klikkides suvalistele saitidele & alla tõmbamine sealt väldiks suurem osa viiruseid juba. Kui tahad midagi kahtlast tõmmata, soovitaksin kasutada veebilehtne, mis kontrollib faili üle, et seal ei ole midagi kahtlast. Mõtekam on ikkagi kasutada tuntuid, turvalisi lehti.

Ilmselgelt inimesi ei koolitata piisavalt pahavara kohta - miks see oluline on & kuidas seda vältida. Võiks rohkem seda teha, kasvõi uudistes välja tuua seda.

Olen ka märganud hiljuti, et paljud veebilehed, isegi kui fail/programm, ei ole viirusega seotud, siis veebilehel on palju reklaame mis on maskeeritud suure "DOWNLOAD" nupuga. On endalgi raskusi olnud asjade alla tõmbamisega st. 

Samuti ei soovita kasutada "unsafe" veebilehti, perfektne näide oleks public WiFi-s kasutada HTTP veebilehte. Seal veelgi neid, aga lihtsalt võiks vältida. 

Reeglid ja koolitus käivad siin käsi-käes, seega ei hakka eraldi tooma välja neid.


Allika(d):

https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/a-brief-history-of-computer-viruses-and-what-the-future-holds

https://et.wikipedia.org/wiki/ILOVEYOU


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava

Kasutavus