Rämpspost

Kõik teavad rämpsposti (sealhulgas ka spämm). Seda leidub postkastides kui ka e-postis. Rämpspost sisaldab kas reklaame, võltsuudiseid (kas poliitilest maailmast, või kiri sellest kuidas Aafrikas üks prints tahab sulle anda enda varanduse), kuid tänapäeval võib ka leida viiruseid sellistest kirjadest. 
Füüsiline rämpspost postkasti on eksisteerinud kaua aega, seda on leida lausa 19-ndast sajandist. Pildil on spämm meil aastast 1864!

Esimene rämpspost/spämm e-posti kaudu oli aastal 1978, läbi ARPANET-i (ARPANET-i võib lugeda interneti eelkäijaks), kus individuaal Gary Thuerk, saatis ligi 400-ale kasutajale spämm meili. Reaktsioon oli universaalselt negatiivne, mis ei tule üllatusena.  
Rämpsposti tänapäeval on igalpool, meeldib või mitte. Ma ütleksin, et soliidne 80% minu e-postkasti on täis rämpsposti (teavitused mis mind ei huvita, reklaamid, pakkumised jms). Usun, et kõik tänapäeva interneti kasutajad saavad sellega vähemalt osaliselt seostada. 

Kasettimängijad

Esimene kasettimängija tuli välja aastal 1963 & "leiutati" Philipsi poolt aastal 1962. Põhjuseid oli palju miks kasettid muutusid kiirelt populaarseks; need võisid olla kättesaadavad (siiski kallid), kompaktsed, aga eelkõige oli kõige olulisem see, et nende peale sai salvestada enda muusikat, häält jms. 
Kasettimängijaid implementeeriti autodesse, kõlaritesse (& raadiotesse). Huvitavaks läks siis, kui tuli Sony Walkman välja esimese taskukohase kasettimängijaga, mida sai ka

kaasa võtta. Võib öelda, et Sony populariseeris kompaktsed muusika mängijad. 
Ajad muutusid, kui tulid CD-d välja ja digitaalne meedia, millele järgnesid MP3 mängijad mis omaette surid suhteliselt välja kuna telefonid saavad ka mängida muusikat & inimesed enam ei "oma" enda muusikat, vaid kasutavad erinevaid teenuseid või äppe, et kuulata muusikat (YouTube, Spotify, Soundcloud jne).  
 
Kasettimängijaid tänapäeval põhimõtteliselt ei kasutata enam, leidub neid ainult vanematest autodes & kõlaritest/raadiotest. Kasettidel ei ole samuti nišš turgu nagu vinüül plaatidel on, seega võib kindlusega öelda, et tegemist on välja surnud tehnoloogiaga. 

 


Allikad: https://blog.knowbe4.com/here-is-a-spam-message-from-1864-as-old-as-the-victorian-internet; https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANEThttps://legacybox.com/blogs/analog/history-of-the-cassette-tapehttps://en.wikipedia.org/wiki/Walkman#/media/File:Original_Sony_Walkman_TPS-L2.JPGhttps://www.templetons.com/brad/spamreact.html


 


 

 

 

 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-turvarisk ja selle maandamine

Hacker-HOWTO

Kasutavus