IT-eetikakoodeksid

IT-eetikakoodeksitest

1. Kohtle äri aususega ja eneseväärikusega. 

Antud punkt räägib sellest, et töötaja peab kohtlema äri eneseväärikalt & professionaalselt, demonstreerides ausust ja kõrgeid eetilisi standardeid kõigega, mis on äriga seotud - olgu see kliendid, tootjad või teised ettevõtted. 

2. Järgi seaduseid.

Tee kindlaks, et kõik otsused mida äri teeb, on seadusekohased ja järgib regulatsioone. 

3. Kohelge üksteist ausalt.

Koostööd tehes tiimiga peab tegema austusega & usaldusega.

4. Käitu nii, mis on parim Intelile & väldi konflikti.

Väldi situatsioone kus firmasisesed personaalsed või pere võivad negatiivselt mõjutada Intelit (näiteks sinu töö efektiivsust). 

5. Kaitse firma vara ja konfidentsiaalset informatsiooni. 

Punkt selgitab end ise - on oluline kaitsta firma vara ning eriti konfidentsiaalset informatsiooni kuna see võik anda eelise konkurendile.

Firma eetikakoodeks tundub suhteliselt tavapärane ning normaalne. Kõik punktid mis on välja toodud, mõistlikud - firmasisesed suhted, seadused & firma vara. 

Põhjus miks ma võtsin Inteli, on hoopis sellepärast, et vastupidine toimub seal, vähemalt töötajate enda lugude järgi (ei ole ametlik informatsioon). Intelis on kaks tüüpi põhitöölist: roheline ja sinine. Üks nendest ei tee praktiliselt mitte midagi & neid vaadatakse maha. 

Siin on hea video, rääkides Inteli sisestest probleemidest: https://www.youtube.com/watch?v=agxSclh27uo

Eetikakoodeksid on kasulikud, et sättida baasjoone, mida võiksid kõik töötajad teha, kuid kahjuks, sellest ei ole mingit kasu kui firma juhid ise on pehmelt öeldes tohmanid. 

Allikas: https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/corporate-information/2017-intel-code-of-conduct.pdf


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava

IT-turvarisk ja selle maandamine

Kasutavus