IT-juhid

Halb: Brian Krzanich (Intel)

Brian ei olnud hea firma juht:

1) Juhina tal ei olnud mingit pilti sellest, kuhu tahab tehnoloogiaga jõuda - tal ei olnud firmale otsedt plaani.

2) Suhtlemises ta ei olnud ka hea kuna terves firmas oli kaos temaga, ei olnud kedagi kellel oli viimane sõna.

3) Juhandamisega ta ei tegelenudki.

4) Mentor otseselt ei olnud kuna ta ei mõistund mida peaks arendama, tegema. 

5) Arengumootor oli tema kõige nõrgem külg. Tema oli suur põhjus, miks Intel 6-7. aastat suurt midagi.

6) Ülemusena ta sai hakkama mõndades asjades, kuid mitte nendes mis oleksid Intelit firmana aidanud. 

Brian oli enne olnud insener, mille järel ta hakkas vaatama üle Inteli vabrikuid. Kui ta juhiks sai, tema visioon ei olnud tehniline, et Intelit edasi arendada. Tema vaade oli poliitiline - mis iseenesest halb asi ei ole: tahtis saavutada soo võrdsust, pooldas transsoolisi. Ta vaatas firmat liiga poliitiliselt. Tal ei olnud ehtusiasmi, et firma tooted ise, areneksid edasi. Insenerid muutusid eksperimentaalseks, sätestades liiga ambitsoonikaid ideid. Ei olnud enam kooskõla, kõik tegid enda asja. Efektiivsus langes palju. Krzanich on üks põhjus, miks Intel jäi kinni 14nm peale & uusi arhitektuure väga ei arendatud. 

Brian ei olnud võistlev/konkureeriv (competitive) juht. Ilmselgelt, teda ei huvitanud nende tooted. Ta alahindas enda konkurente, eeldades, et nad on juba kõigist ees & jäävad kõigist ette. Ilma soliidse juhita, lagunes kõik ära. Kui Inteli turvalisuse nõrkus toodi valguse alla, müüs Brian enda aktsiad maha üle 20 miljoni dollari eest. 

Hea: Lisa Su (AMD)

Lisa Su oli tuntud nimi semikonduktorite maailmas. Ennevalt oli töötanud Texas Instruments-is & IBM-is. Ta oli näidanud enda oskusi ka juhina, kui töötas Freescale Semiconductor-is & sai tiimi seal tagasi joonele. 

AMD-l ei läinud hästi kui Lisa Su liitus. Ta tegeles algselt tiimide ülevaatamisega. 2014 tõsteti ta firmajuhiks. Lisa Su tegi firmamudeli lihtsamaks & sai AMD kiibid konsoolidesse. Ta mitmekesistas AMD tulu. AMD tulu hakkas lõpuks kasvama 2016 paiku, tänu Lisa riskantse, pikaajalise plaani tõttu & mitmekesistamise tõttu. Praegu, AMD aktsiahind on tõusnud 120$ kanti (2015-2016 paiku, oli see alla 3 dollari). Inimestel on palju usku temasse & tema oskustesse.

Lisa on samuti huvitatud enda erialast, millel on ka pistmist mikroarhitektuuriga & selle tootmisega. Ta on kirjutanud kümneid uurimistöid selle kohta. Teeb koostööd: Cisco, Analog Devices, GSA, US SIA & IEEE. 

Mul ei ole mõtet tuua välja eraldi juhi oskuseid siin kuna Lisa oskab neid kõiki. Ta tõi pankroti piiril firma tagasi ellu & tulevik on paljutõotav. 


Allikad: https://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Su; https://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Krzanich & minu lugematu arv tunde, lugedes sellest uudishimu tõttu viimased 6-7 aastat :)


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava

IT-turvarisk ja selle maandamine

Kasutavus