Tarkvara arendus ja ärimudel

 Tarkvara arendus - "Minecraft"

Leidsin, et kõige lihtsam valik tarvara arenduse alla, mulle, on Minecraft. Ma usun, et kõik teavad, mis mänguga tegu on. Minecraft langeks korduva ehk iteratiivse mudeli alla. Tegemist on mänguga, mida pidevalt uuendatakse, seetõttu ei ole mängul "lõpptulemust", mis jätab alles ainult ühe valiku - iteratiivne mudel. 

Iteratiivne mudel on üpris populaarne mudel mänguarendus, kui ka programmides. See on hea viis, kuidas pikendada toote eluiga. Kui Minecraft oleks tulnud välja esimese, reaalselt valmis versiooniga 2012 paiku, oleks see tänapäevaks juba "surnud" mäng, ilma uuendusteta. Saaks siia lisada ka mõningaid eSport mänge, näiteks CS:GO, Valorant, Overwatch - kui ka programme: Adobe Photoshop, Davinci Resolve, Sony Vegas; kuigi ükski neist ei ole nii "ekstreemne" näide kui Minecraft. Usun, et iteratiivne mudel on üks paremaid mudeleid programmide, mängude arendamiseks kuna saab muutuda vastavalt kriitikale, kasutajate tahtmistele ja veel. Samas, selle mudeli peal üles ehitatud projektid tihti ei lõppegi, tänapäeval vähemalt: nimelt, ei saa oodata uut versiooni mis on täielikult erinev (nö "projekt 2" versioon, sequel).

Ärimudel - "Google"

Google-i osa, millest ma siin räägin, on spetsiifiliselt nende mobiiltelefonide divisioon. Google-i uued telefonid: Google Pixel 6, Pixel 6 Pro langevad täpselt tervikplatvormi alla. Need telefonid kasutavad Google poolt tarkvara, täpsemalt Android. Samuti on telefoni nende poolt tehtud & samuti omapärase kiibi (SoC) disaininud Samsungi abiga, Google Tensor. Ärimudeli suhtes on Google telefonid (& muu nänn mida saad Google-ilt osta) vähemalt, samalt tasemel Apple-iga. 

Tooks välja ka Samsung-i & Huawei tänapäeval. Samsung riistvara vaates on kõige iseseisvam firma maailmas. Praktiliselt kõik jupid, millest nende riistvara koosneb, on Samsungi poolt disainitud ja toodetud. Mikrokiipidest ekraanideni. Ainuke asi mida nad praktiliselt üksi ei tee, on telefoni OS, mis on ikkagi Android baasil. Huawei kasutas ka kunagi Android baasil OS-i, kuid USA tõttu keelustati neil koostöö USA & osade teiste riikide firmadega. Praegusel hetkel, on Huawei telefonides kiibid, Huawei (HiSilicon) poolt tehtud, paljud riistvara osad & keelu tõttu ka enda OS (Harmony OS).

Endapoolt märkus: Ma mõistan miks inimestele meeldib selline ärimudel, sest kõik tooted firma poolt omavahel lihtsalt töötavad. Samas, leian, et selline ärimudel limiteerib minu valikud, eriti Apple-i tooted. St mulle endale ei paku huvi mingi firma spetsiifiline "ecosystem". 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava

IT-turvarisk ja selle maandamine

Kasutavus