Virginia Shea üks käsk.

 Valisin punktiks: "Jaga oma teadmisi"

Põhjus, miks me saame praktiliselt misiganes informatsioon internetis leida on just nimelt nende inimeste pärast kes informatsiooni, teadmisi jagavad. See on kõik hea, kuid peab mõistma, et me ei tea nende inimeste tagatausta ja kas nad tegelikult, päriselt teavad millest nad räägivad. Seetõttu peab olema informatsiooni otsija vaatama üle mitu allikat, enne kui võtab loetud informatsiooni faktina. 

Personaalselt leian desinformatsiooni jagamist igalpool. Suurem osa leian lihtsalt erinevates sotsiaal meediates, olgu see Facebook, Youtube, Discord või Twitter. Inimestele loomulikult meeldib jagada informatsiooni mis nad on omandanud, eriti kasutada neid teadmisi argumentides/debattides. Siin jällegi tekib probleem, et keskmisel inimesel ei ole laia teadmist nendel teemadel ja lihtsalt lõpetab desinformatsiooni jagamisega. Siin tooks välja "Dunning-Kruger" efekti, mis tähendab põhimõtteliselt seda, et inimene kes on kuulnud mingeid näppeid teema kohta saab illusiooni, et ta teab kõike antud teema kohta. Seda leidub kusjuures väga palju IT teemadel ning viimati ka molekulaar teaduse teemal (vaktsiinid):

Dunning-Kruger efekt

Kuna ma ise osale paljudes diskusioonides ja debattides internetis, olen nimetatud efektiga palju kokku puutunud. Twitteris on inimesi, kes jagavad desinformatsiooni inimestele, kes sellest ei jaga suurt midagi. Iroonia ongi selles, et nad arvavad, et neil on alati õigus ja nad ei suuda võtta vastu faktuaalset informatsiooni - kui keegi neid parandab. 
Pikk jutt lühikeselt, enda teadmiste jagamine on väga hea asi - selle kaudu saavad inimesed huvitatud sellest rohkem harituks, kuid inimene peaks tundma enda limiite (teise sõnaga kompetentsust) antud alal, sest valet informatsiooni on väga palju internetis, mis teeb inimestele elu, kes rohkem soovivad teada saada, raskemaks. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-turvarisk ja selle maandamine

Hacker-HOWTO

Kasutavus