Professionaalsus

 Professionaal või spetsialist?

Tooks välja selle võrdluse kuna peale vaadates, tundub nagu tegemist on sama asjaga. Vahe peamiselt on selles, et spetsialist on n-ö "narrowed down" alale. Tegeleb spetsiifilise asjaga, olgu see teadmised - või selle uurimine. Professionaal katab asja laiemalt. Professionaal ka saab raha enda töö eest. "Spetsialist" tiitel nõuab vähem aspekte (mida ma hakkan välja tooma hiljem) & ei pea teenima raha sellest. 

Aspektid, mis teevad professionaaliks

Toon välja punktid, mis on minu arvates nõudlikud, et klassifitseerida kedagi professionaaliks. 

1) Kompetentsus - Professionaal peab teadma ala millega ta tegeleb. See punkt selgitab ennast ise, kui täiesti aus olla. Samuti peaks professionaal omandama teadmisi muutustest enda alal.

2) Kogemus - Kogemus käib käsi-käes kompetentsiga. Kui tekib mingi probleem, peaks professionaal teadma kohapeal lahendust/lahendusi sellele & läbida efektiivsusega. Tihti, teadmised tulenevad kogemusega.

3) Suhtumine - Siia lisaks professionaalse keelepruugi. Professionaal ei tohiks rääkida labaselt, kasutades näiteks slängi. Võiks olla informatiivne, arusaadav tekst/jutt. Mõned lisaksid siia ka selle, et professionaalile peaks ala huvi pakkuma, aga leian, et huvi ei ole oluline. Kui inimene alal täidab kõik aspektid, mida on vaja, et olla professionaal, ei näe põhjust miks teda peaks huvitama ala (lisan juurde, et tegemist on eelkõige haruldase situatsiooniga, vähemalt Eestis). 

4) Raha - Üks kõige tavalisem professionaali definitsioon on: Inimene kes antud alal teenib selle eest palka. Nõustun sellega, niikaua kui kõik muud professionaali kriteeriumid täidab. 

Mis nendest eristab professionaali kõige rohkem tavatöölisest? 

Ausalt öeldes, raske öelda. Võib eeldada, et tavatööline ka teenib alal raha, seega selle punkti võib siit eraldada. Siis ütleksin, et kogemus. Kogemus sõnana räägib enda eest. Tavatööline võib olla sama kompetentne teoreetilises osas, ta võib olla formaalse suhtlemisega - aga kogemust ei saa lihtsalt õppida paugupealt. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-turvarisk ja selle maandamine

Hacker-HOWTO

Kasutavus