Eesti infoühiskonna arengukava

Leian, et mitte midagi arengukavast ei läinud 100% täppi, kuid seda võis arvata, sest tavaliselt ollakse eriti Eestis, sellise teemaga eriti ambitsioonikas. 

 Mis on täppi läinud ja mis nii väga ei ole. 

    "Eestis on jätkuvalt vaba ja avatud (info)ühiskond. Vaatamata kasvanud turva- ja julgeolekuohtudele pole võrreldes teiste riikidega lisandunud suuri väljendus- ja netivabaduse piiranguid, sest suudame tehnoloogiat enda kaitseks rakendada ka ilma nendeta. Samas on tagatud inimestele kontroll oma elu ja andmete privaatsuse üle"

Tooks siit välja, et Eestis on jätkuvalt vaba ja avatud infoühiskond. Limitatsioone pole Eesti lisanud, vähemalt millestki millest mina teaksin - või oleks mind personaalselt mõjutanud. On, aga, Euroopa Liit lisanud mõningaid piiranguid (terve jama "meemide" autoriõigustega, youtube-is piirangud jms) - mis ausalt öeldes, ei mõjutanud midagi. 

"Samas on tagatud inimestele kontroll oma elu ja andmete privaatsuse üle" - Inimestel on kontroll - tõsi, kuid see ei muuda seda, et nüüd isegi Eesti veebilehed müüvad sinu andmeid reklaamijatele. Õnneks peab veebileht seda enne küsima, aga jätab halva mulje lithsalt kui peab mitu kasti n-ö "uncheckima" või otsida neid sätteid menüüdest. Veebilehed võiksid ausalt ka öelda, mida nad teevad sinu andmetega - tihti näed sõnumeid nagu "Aksepteeri, et saada paremat kogemust meie veebilehel!". Minu arvates see on veidike eksitamine ja sõnade ümber tantsimine - aga teeme kõike, et rohkem raha saada, eksole?

    "Kõik enim kasutatavad teenused, nii avaliku kui ka erasektori pakutavad, on lihtsad ja mugavad. Need on kergesti leitavad ja tellitavad, hästi ja tõhusalt osutatud. Sellised teenused on Eestis kättesaadavad kõikjal ja kõigile. Tagatud on, et inimesel oleksid alati andmed „kaasas“ ehk kõigis seadmetes turvaliselt kasutatavad."

Kasutamine mulle personaalselt ei ole raske, kuid mõnikord käib närvi küll kui pead läbi 3 portaali käima, et lõpuks jõuda sinna kuhu tahad - vähemalt riiklikud asjad. Seda ignoreerides, on kõik lihtsasti kasutatav ning asjad nagu Smart ID on väga kasulikud. Ei usu, et see väga tavaline asi on teistes riikides. Ma ei usu, et ma olen kompetene, et rääkida turvalisuse teemal, kuid on omad kahtlused kas see on nüüd ideaalne. Vanema valimissüsteemiga demonstreeriti kui "nõrk" see tegelikult on uudishimulike teadlaste poolt. Üldiselt ütleks, et see punkt on kõige rohkem täppi läinud. 

Tooks välja ka üldised punktid "Kõrgem tööhõive" & "Kõrgem tootlikus" - mis üldises pildis on täppi läinud, aga see oli ka oodatud. 

Ei ole üldse täppi läinud

    "Tervishoid ja sotsiaalteenused (eriti hoolekanne) on viidud IKT abil uuele kvaliteeditasemele. Need on personaalsed ja ennetavad, tuginevad tõhusalt toimivale tagatoale ja kaugteenuste osutamisele."

Väga paljud süsteemid siin on aegunud ja ei ole ajaga kaasas ning ei saa nimetata enam väga intuitiivseks (Digilugu, nii kasulik kui see ka ei oleks - on ikka halvasti aegunud). Olen enesekindel, et paljud vanema generatsiooni inimesed ei oska nendes navigeerida. Üleüldiselt on need süsteemid sarnased või polegi muudetud aastast 2013. Teemast väljas, aga TTÜ e-kyla süsteem/leht on ikka uskumatult aegunud ja lihtsalt halb - mis on irooniline, arvestades, et kool on raske infotehnoloogia kallakuga. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-turvarisk ja selle maandamine

Hacker-HOWTO

Kasutavus