Copyleft

 Ärivara (Commercial Proprietary Software)

Tegemist on litsensiga, mille eest maksad ette ära ja omad seda koopiat. Selline traditsiooniline viis olnud kaua aega. Näited oleksid MS, Adobe tarkvarad, mängud (peaks sobima siia). 

Leian, et sellist tüüpi tarkvara on arenemas (kas halva poole või hea poole, ei oska öelda). On olemas meil game passid, tarkvara jaoks erinevad valikud iga kuu maksta (selle asemel, et osta välja). Võib vaadelda seda kui järelmaksu, mis kunagi läbi ei saa. Boonus on see, et saad uuendused (mõningad ärivarad ei saa uuendusi pärast soetamist).

Jaosvara (Shareware)

Vaieldamatult, tänapäeval, kõige populaarsem litsentsiversioon. Populaarne tänu interneti arengule. 

1) Reklaamvara - Veebilehed, telefonimängud, erinevad äpid jne. Konkreetselt võttes, kõige populaarsem 4ast variandist.  

2) Norivara - Leidub jällegi veebilehtedel ja äppidel. Kiusab sind taga, et teeksid konto, vaataksid midagi (reklaami näiteks) jne. 

3) Santvara - Rohkem leidub äppides, eriti monteerimise, töötlemis programmides - kuna paljud elementaarsed funktsioonid, lisad on rahaseina taga. Ise kasutan tihti Davinci Resolve-i, kus jällegi, funktsioonid on rahaseina taga (& üpris kalli raha eest)

4) Proovivara - Free trial! Isiklikult mõistan mis populaarne. Inimesed tahavad proovida asju. Keegi "otseselt" ei kaota siin.

Tooks välja midagi olulist: tänapäeval on äpid, mängud, teenused jne lihtsalt kombinatsioon nendest. Pildi töötlemiseks äpp: Saad pidevalt reklaame, funktsioone ei ole ja ainuke viis saada neist lahti on proovida n-ö ostetud versiooni või päriselt soetada tarkvara. 

Lõbus näide mis tehniliselt siia langeb, on WinRAR. Paneb mõtlema, kui palju inimesi on selle päriselt soetanud?

Priivara (Freeware)

Tegemist on tarkvaraga, mis 1) Eeldab, et sa kannad/toetad neid või 2) Juba tegid seda. Näiteks ostad videokaardi, aga, et videokaart toimiks on vaja draivereid, mille sa saad "tasuta". Või ostad Tesla, kus auto saab regulaarselt uuendusi.

Mõnikord elu ei ole lill, kui uuendatakse seadet halvemaks, et soetaksid nende uue toote (Apple, limiteerimas vanemate iPhone-ide jõudlust, et "säästa" akut): planned obsolescence.

Avavara (Free Software)

Viimati populaarsuses tõusnud litsentsitüüp, avavara. Tüüp kus tarkvara on päriselt tasuta & olemas ka avalik lähtekood (pole mõtet ju peita seda). Siin leidub erinevaid modifikatsioone muudele tarkvaradele. Olen isiklikult kasutanud diagnoosimis programme, mängudele "mode" mis langeks avavara alla. Soovi korral saab kasutaja ka tavaliselt toetada arendajat/arendajaid. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-turvarisk ja selle maandamine

Hacker-HOWTO

Kasutavus